SENIOR-kako se nositi sa novim periodom života? - Pet shop Mister PET - internet trgovina za kućne ljubimce

SENIOR-kako se nositi sa novim periodom života?

SENIOR-kako se nositi sa novim periodom života?

Senior – Saveti pri pogoršanju vida i sluha kao i kod demencije

Život sa starim ljubimcem je nešto posebno. Ne samo da je veza sa vašim četvoronožnim prijateljem postajala sve dublja tokom godina, naši stariji kućni ljubimci razvijaju i posebnu harizmu koju često definišu dostojanstvena pribranost i smirenost.
Mnogo stvari se sada dešava sporije i potreba za periodima odmora je povećana. Ovde morate obratiti posebnu pažnju jer mnoge promene u početku prođu neprimećene. Redovni pregledi kod veterinara su važni jer bolesti kao što je npr. artroza ili dijabetes samo se  tamo mogu dijagnostikovati.

Pogoršanje vida – slepilo

Kod naših krznenih prijatelja, vid se često pogoršava kada ostare. Uzrok za to je često katarakta koja se može videti u očnim sočivima jer polako postaju neprozirne. Najbolja podrška koju možete pružiti svom starijem ljubimcu je stvaranje okruženja bez prepreka i da više ne menjate svoj zajednički životni prostor. Poznavanje stvara osećaj sigurnosti.

Ovo važi i za šetnje. Psi će nastaviti da uživaju u svojim uobičajenim šetnjama. Vođenje vašeg ljubimca na povodcu daje podršku

i takođe je jasno preporučljivo iz bezbednosnih razloga.

Ne morate da prestanete da se igrate, jer su mnogi slepi ili slabovidi psi podjednako živahni i uživaju u igri koliko i psi koji normalno vide. Međutim, potrebne su im posebne igračke. Meke žute igračke koje emituju zvuk su optimalne.

Žuta je boja koju psi mogu videti posebno dobro. Pored toga, ove igračke obraćaju pažnju na čulo sluha vašeg starijeg psa i lako se drže i nose.

Pogoršanje sluha – gluvoća

Demencija (kognitivna disfunkcija)

Često se sluh pogoršava sa godinama. Ako se komande koje pozivate više ne poštuju, to stvara nove izazove. Međutim, za ovo postoje rešenja. Ponekad psi koji slabo čuju još uvek mogu da čuju npr. zvukove pištaljke.

Ako više ne možete da idete u šetnju bez povodca, vaš pas će sigurno biti srećan što će dobiti najširi mogući opseg pokreta sa povodcem za praćenje/dresuru ili uvlačivim povodcem.

Kada stari psi postanu dementni, dosta se menja u životima ljudi i njihovih ljubimaca. Bolest može uticati na pamćenje, kognitivne funkcije, motoričke sposobnosti i ličnost vašeg ljubimca. Pogođeni kućni ljubimci često ostavljaju utisak da su bez orijentacije, ne mogu da pronađu mesto za odmor i njihovo ponašanje pri spavanju se menja. Ono što vašem starijem ljubimcu sada treba od vas pre svega je razumevanje i strpljenje.

Postoji niz mera koje vam mogu olakšati zajednički život. Izbegavajte bilo kakvu vrstu stresa. Redovne dnevne rutine i poznato okruženje daju vašem partneru sive njuškice stabilnost i sigurnost.
Proverite svoj zajednički životni prostor na moguće prepreke i izvore opasnosti. Ako vaš stari ljubimac luta okolo noću, noćna svetla mogu da mu daju orijentaciju. Možda ima smisla potpuno zatvoriti neke sobe ili stepenice?

Mnogi stari kućni ljubimci vole svoje rituale, ali za dementne ljubimce oni su još važniji. Posebno njuškanje tepiha može biti od velike pomoći. Njuškanje opušta i drži ljubimca zauzetim i služi za prekid faza nemira. Pored toga, male igre vraćanja/donošenja pomažu dementnom starijem ljubimcu da mentalno ostane što aktivniji. Najbolje je uklopiti kratke periode igre u svoj dan.

Podelite ovaj post

Ostavite odgovor