Postoji ozbiljan razlog zašto labradori ne mogu da kontrolišu glad

Nazad na Tekstovi

Postoji ozbiljan razlog zašto labradori ne mogu da kontrolišu glad

Labrador je vrsta psa koja je u Velikoj Britaniji najpopularnija, a ponajviše zato što su prijateljski nastrojeni, lojalni i lako ih je dresirati.

Labrador-foto: thinkstock

Naučnici sada imaju nova otkrića koja pomažu vlasnicima da se ne osećaju loše i ne okrivljuju sebe zbog toga što se njihov ljubimac ugojio. Naime, kada su labradori u pitanju, opsesivna želja za hranom im je zapisana u genima.

“Labradori imaju posebnu genetiku koja ima veliki uticaj na njihovu želju za hranom“, kaže dr Elenor Rafan sa Univerziteta Kembridž.

Iako su često vlasnici ti koji smatraju da su razmazili svog ljubimca koji bi sve dao samo da dobije još jedan keksić, istraživači tvrde da su ovi psi zapravo “genetski gladni“ i da svoju želju za hranom često ne mogu da kontrolišu.

U pitanju je mutacija gena, poznatija kao POMC, a tokom istraživanja koje je obuhvatilo 310 labradora čak jedna četvrtina je imala ovu mutaciju i ti psi su bili u proseku 1,9 kilograma teži od drugih.

Stručnjaci savetuju da se pojača fizička aktivnost, ali i karakter vlasnika koji neće davati labradoru da okusi baš sve.

Izvor: b92/ljubimac

Ostavite odgovor

Nazad na Tekstovi
Poštovani posetioci, cene na našem sajtu su iskazane u RSD. PDV je uračunat u cenu. S obzirom da je u pitanju internet prodaja i da se ponuda i stanje zaliha na sajtu ne ažurira u realnom vremenu, moramo prethodno proveriti dostupnost naručene robe. Realizacija se vrši isključivo posle potvrde narudžbi! Trudimo se da se prikazan sadržaj proverava, da artikli imaju tačne nazive i detaljne specifikacije da bi Vam se olakšala kupovina. Radi elektronskog unosa podataka ne možemo garantovati za potpunu tačnost sadržaja i pozivamo Vas da nas kontaktirate ukoliko postoji neka dilema u procesu kupovine.
Pitajte nas
Mr.PET WUpWhatsApp
Mr.PET ViberViber
Send this to a friend