Postoji ozbiljan razlog zašto labradori ne mogu da kontrolišu glad

Nazad na Tekstovi

Postoji ozbiljan razlog zašto labradori ne mogu da kontrolišu glad

Labrador je vrsta psa koja je u Velikoj Britaniji najpopularnija, a ponajviše zato što su prijateljski nastrojeni, lojalni i lako ih je dresirati.

Labrador-foto: thinkstock

Naučnici sada imaju nova otkrića koja pomažu vlasnicima da se ne osećaju loše i ne okrivljuju sebe zbog toga što se njihov ljubimac ugojio. Naime, kada su labradori u pitanju, opsesivna želja za hranom im je zapisana u genima.

“Labradori imaju posebnu genetiku koja ima veliki uticaj na njihovu želju za hranom“, kaže dr Elenor Rafan sa Univerziteta Kembridž.

Iako su često vlasnici ti koji smatraju da su razmazili svog ljubimca koji bi sve dao samo da dobije još jedan keksić, istraživači tvrde da su ovi psi zapravo “genetski gladni“ i da svoju želju za hranom često ne mogu da kontrolišu.

U pitanju je mutacija gena, poznatija kao POMC, a tokom istraživanja koje je obuhvatilo 310 labradora čak jedna četvrtina je imala ovu mutaciju i ti psi su bili u proseku 1,9 kilograma teži od drugih.

Stručnjaci savetuju da se pojača fizička aktivnost, ali i karakter vlasnika koji neće davati labradoru da okusi baš sve.

Izvor: b92/ljubimac

Ostavite odgovor

Nazad na Tekstovi

Send this to a friend