KAKO LJUBIMCIMA OLAKŠATI?! - Pet shop Mister PET - internet trgovina za kućne ljubimce

KAKO LJUBIMCIMA OLAKŠATI?!

KAKO LJUBIMCIMA OLAKŠATI?!

Petarde i vatromet plaše veliki broj životinja.

Iako se vatromet koristi skoro cele godine za (preglasno) obeležavanje raznih slavlja, eksplozije koje izaziva su izvor velikog straha za mnoge životinje.

Situacija se može donekle popraviti, stoga nemojte ignorisati problem. Potražite savet od veterinara koji će vas, ukoliko je slučaj ozbiljan, uputiti na profesionalnog kliničkog bihejvioristu za životinje.

Pored toga, evo nekoliko saveta koji će učiniti da se vaši ljubimci manje plaše prazničnih vatrometa.

Omogućite svojim ljubimcima da se osećaju sigurno

Obezbedite da vaš pas i/ili mačka imaju gde da se sakriju ukoliko to žele i da na to mesto uvek imaju pristup. To može biti ćošak ispod kreveta ili u ormaru.

Za vreme “sezone vatrometa i petardi” šetajte psa preko dana kada je manja učestalost eksplozija, i čuvajte ih zatvorene u kući u večernjim/noćnim satima kada kanonada počne.

Noću uvek zatvarajte prozore, navlačite zavese i pustite muziku koja će donekle “prekriti” i prigušiti iznenadne zvuke eksplozija.

Ukoliko vašem ljubimcu znači pažnja i maženje kako bi se osećao bezbednije, provodite pored njih što više vremena možete. Sa druge strane, slobodno ih možete ostaviti same ako ste sigurni da oni u panici neće sebi naneti povrede.

NIKADA ne kažnjavajte svoje ljubimce kada su preplašeni (ako laju npr.) jer će to samo pogoršati problem na duže staze.

Uvek čuvajte svoju mačku ili psa u prostoru koji je bezbedan, tako da iz njega ne mogu pobeći i povrediti se u slučaju paničnog napada nakon eksplozija. Obavezno ugradite svom ljubimcu mikročip, jer će to olakšati pronalaženje u slučaju bekstva.

SAMO ZA PSE – pre nego započne “sezona petardi”

Blagovremeno planiranje može pomoći da vaš pas lakše podnese prazničnu kanonadu. Posavetujte se sa vašim veterinarom na temu raspršivača feromona. Oni ispuštaju smirujuće supstance u prostoriju i mogu biti dobro rešenje za vašeg psa, dok u težim slučajevima veterinar može prepisati i lek za smirenje.

Ukoliko se bilo koje od ova dva rešenja primenjuje, najbolje da se to čini istovremeno sa bihejvioralnom terapijom. Zatražite preporuku za profesionalnog bihejvioristu od svog veterinara. Uz pomoć audio snimaka raznih izvora buke i postepenog privikavanja psa moguće je napraviti značajan napredak.

Pre nego započne “sezona petardi”, obezbedite svom psu sigurno mesto, koje treba da bude najtiši i najmirniji deo vašeg doma. To treba da bude mesto na kom životinja oseća da ima situaciju pod kontrolom, te je u tom prostoru nikada nemojte uzmeniravati ili se igrati sa njom. Naučite svog psa da povezuje to mesto sa pozitivnim iskustvima, npr. ostavljajte mu igračke tamo ali se nemojte nametati na bilo koji način. Koristite razne igračke i redovno ih menjajte, sklanjajući ih kako psu ne bi dosadile. Vremenom će pas naučiti da je to mesto sigurno i prijatno. Kada eksplozije petardi počnu, pas će verovatno odlučiti da se skloni baš tamo jer zna da, kada se nalazi u tom prostoru, sve uvek bude prijatno. Na taj način će mu biti lakše da podnese buku.

Važno je da pas ima pristup svojoj psećoj “sigurnoj kući” u svako doba, čak i kada vi niste kod kuće.

Zaštita pasa i mačaka od petardi i vatrometa

SAMO ZA PSE – kada petarde i vatromet započnu

• Zatvorite sve prozore i zamračite deo stana u kome se pas oseća bezbedno kako bi isključili negativan efekat od blještave svetlosti vatrometa.

• Svaki dan pre nego kanonada počne, premestite psa u “bezbednu zonu” i dajte mu igračke i druge stvari koje voli. Što više stvari obavljajte kod kuće, kako bi pas u kritičnom periodu manje bio sam.

• Vi sami ignorišite zvuk petardi. Igrajte se sa nekom psećom igračkom da vidite da li je pas zainteresovan ali mu nemojte nametati igru.

• Ukoliko znate nekog psa koga zvuci petardi ne plaše, a koji se slaže sa vašim psom, držanje njih zajedno u večernjim satima može pomoći da se vaš pas oslobodi straha.

Zvučna terapija – za pse

Na duže staze pas mora da nauči da se manje plaši glasne buke. Uz pravilan tretman ovo je moguće pa će tako naredna praznična sezona biti manje stresna i za psa i za vas.

Postoje nekoliko besplatnih priručnika na internetu (npr. Sounds Scary) koje su pripremili profesionalni bihejvioristi, i uz koje idu snimci tipične buke koja plaši pse i lekcije o tome kako obezbediti prostor i postepeno psa privikavati na buku.

SAMO ZA MAČKE

Obezbedite mački prostor u kome može da se sakrije od svih, ukoliko to želi. Ovo može biti ćošak ispod kreveta ili miran kutak u stanu.

Ne pokušavajte da mačku koja se zavukla u čošak namamite napolje jer će to samo povećati stres.

Izvor teksta: Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA)
Preuzeto sa: royalvet.rs

Podelite ovaj post

Ostavite odgovor