Ishrana štenaca velikih rasa pasa - Pet shop Mister PET - internet trgovina za kućne ljubimce

Ishrana štenaca velikih rasa pasa

Ishrana štenaca velikih rasa pasa

MAXI štenci

Psi velikih rasa, MAXI psi, su oni čija težina u zrelosti iznosi 26-44 kg. Izuzetni psi ovčari, tragači, spasioci, vodiči slabovidih osoba, oni predstavljaju odane pratioce, uvek spremne da svom vlasniku prave društvo u prirodi. Njihov rast je potrebno posebno pratiti.

Psi čuvari poput Nemačkog ovčara, psi za pronalaženje i spasavanje poput Belgijskog ovčara Malinoa, ovčarski psi kao što je Brijard, te psi kao što je Zlatni retriver, u većini slučajeva, veliki psi imaju ozbiljne radne sposobnosti. Snažni, posvećeni, izdržljivi, izuzetno prilagodljivi, oni su u stanju da žive i u gradskom okruženju, ako se adekvatno podmiruju njihove potrebe za fizičkom aktivnošću. Njihov rast traje ukupno 15-18 meseci. Ovi štenci često imaju veću probavnu osetljivost nego štenci malih rasa.

Razvoj skeleta koji je potrebno pratiti

Tokom njegove prve godine života, štene velike rase će 80 puta povećati svoju težinu u odnosu na onu pri rođenju, dok će pas male rase sa težinom zrele jedinke ispod 10 kg umnožiti svoju težinu od rođenja “samo” 20 puta i završiti svoj rast sa oko 10 meseci života (nekad čak i ranije kod patuljastih rasa poput Čivave). Ove razlike objašnjavaju zbog čega se poremećaji u formiranju skeleta javljaju samo kod velikih rasa pasa, što potvrđuje važnost ishrane u obezbeđivanju njihovog rasta. Nedovoljna količina proteina ili kalcijuma zaista može negativno uticati na strukturu kostiju. Nasuprot tome, ishrana koja sadrži previše energije može doprineti ranom gojenju što će štene izložiti koštanim problemima i displazije zglobova. Ograničenje energetskog sadržaja, u kombinaciji sa pravilnim unosom će omogućiti bolju kontrolu stope rasta i time umanjiti rizike.

Povećana probavna osetljivost

Nakon prestanka sisanja , sistem za varenje šteneta je nezreo. On još uvek nije u stanju da iskoristi veće količine hrane i nije sposoban da pravilno vari skrob. MAXI štenci pokazuju povećanu osetljivost usled svoje anatomije: njihov sistem organa za varenje je proporcionalno manji nego onaj kod malih pasa, a vreme koje hrana provodi u crevima je dosta duže, što dovodi do povećane fermentacije i lošijeg kvaliteta stolice. Kompletna Health Nutrition hrana pripremljena sa mešavinom hranljivih sastojaka koji obezbeđuju izbalansiranu crevnu floru, vlaknima poput psilijuma koja pospešuju transport hrane i visoko – svarljivim proteinima, nudi optimalnu probavnu bezbednost. Osim toga, kvalitetan energetski unos dozvoljava skladan razvoj mišića i tela. Unos hrane koja ima visoku hranljivu vrednost odgovara visokim potrebama MAKSI štenaca, istovremeno sprečavajući rizike od pojave prekomerne težine i posledičnih rizika od deformacija kostiju i zglobova.

Prekomerna ishrana treba da bude zabranjena

Vlasnici velikih pasa ponekada smatraju da ako prekomerno hrane svoje štene da će imati veću životinju kada odraste. Ovo međutim nije tačno! Pas će samo ranije dostići svoju maksimalnu veličinu (i najvažnije: svoju težinu). Međutim, ovaj prerani rast nije dobar, pošto izlaže nezreli skelet takvih jedinki povećanim opterećenjima koja mogu dovesti do nepravilnog formiranja kostiju i zglobova. Nije neuobičajeno da vlasnici velikih ili džinovskih rasa pasa u hranu svojih štenaca stavljaju dodatke bogate kalcijumom. Ovakav postupak je opravdan samo ako se psu daje hrana spremljena kod kuće, odnosno posebno pravljena za psa i zasnovana na mesu, povrću i drugim namirnicama bogatim skrobom.
Ukoliko se psu daje kompletna hrana pripremljena za rast, i samim tim sa kontrolisanim sadržajem kalcijuma, dodavanje preparata sa kalcijumom ne samo da je besmisleno već i opasno. Ispitivanje potreba za kalcijumom kod štenaca velikih rasa tokom njihovog rasta je jasno ustanovilo da prevelika količina kalcijuma može uticati na rast kostiju i dovesti do nepravilnog formiranja kosti i zglobova.

Izvor: royalcanin.rs

Podelite ovaj post

Ostavite odgovor